Wątroba to narząd umieszczony pod żebrami w prawej strony, dokładnie pod przeponą. Częściowo przechodzi nad brzuch i pod lewe żebra. Składa się z czterech płatów: prawego, który jest największym, lewego, czyli najmniejszego oraz ogoniastego i czworobocznego. Wątroba posiada fantastyczne możliwości regeneracji. Spełnia wiele ważnych funkcji – gospodaruje białkami, tłuszczami, węglowodanami, odtruwa, gromadzi zapasy, a ponadto wytwarza żółć i zajmuje się przemianą hemu. Wątroba jest najbardziej ukrwionym organem, narażonym na wiele chorób i schorzeń. Sprzyjają temu nadużywanie alkoholu, otyłość, stosowanie zbyt dużej ilości leków przez dłuższy czas oraz przypadkowe kontakty seksualne.
Co powinno nas zaniepokoić w działaniu wątroby?
Najlepszą odpowiedzią na pytanie, czy z naszym organizmem jest wszystko w porządku, jest wsłuchanie się w jego działanie. Oto objawy, które powinny nas zaniepokoić, jeśli chodzi o pracę wątroby:
– nudności,
– przedłużający się ból brzucha w okolicach żołądka i wątroby,
– wymioty,
– brak apetytu,
– wzdęcie brzucha,
– osłabienie,
– zażółcenie skóry i białek oczu,
– mniejsza tolerancja na wysiłek fizyczny,
– zaburzenia miesiączkowe u kobiet,
– obrzęki nóg,
– przerost piersi u mężczyzn – ginekomastia,
– obniżenie libido,
– problemy z krzepnięciem krwi,
– pękające naczynka na twarzy, rekach, nogach, brzuchu, klatce piersiowej i plecach,
– przebarwienie paznokci,
– zaczerwienienie dłoni – rumień dłoniowy,
– problemy z metabolizmem leków – silniejsze i dłuższe działanie leków niż wcześniej.
Jeśli pojawią się wątpliwości, czy nasza wątroba działa prawidłowo, powinniśmy jak najszybciej zrobić badania, które wykluczą lub potwierdzą zaistniałe obawy. Jednymi z najdokładniejszych badań wykonywanych dla wątroby są próby wątrobowe AspAt oraz AlAt, badania moczu i krwi, tomografia wątroby lub USG.
Ogólne założenia diety wątrobowej
Dieta wątkowa powinna być łatwa o strawienia. Nie powinno w niej być zbyt dużo tłuszczu. Taką dietę stosuje się podczas wielu schorzeń wątroby, ma ona działanie lecznicze. Jej głównym zadaniem jest ochrona chorej wątroby poprzez zmniejszenie jej aktywności. Ponadto dieta wątrobowa musi dostarczyć wszystkich witamin, minerałów i składników odżywczych, które wspomogą wyrównanie niedoborów.
Zasady diety wątrobowej:
– 5 -7 niewielkich posiłków w ciągu doby, a jeden z nich powinien być spożywany późnym wieczorem, co ma związek z hipoglikemią,
– warzywa i owoce tylko w postaci gotowanej i rozdrobnionej,
– zwiększenie spożycia warzyw bogatych w beta-karoten i witaminy D, K oraz E,
– zupy powinny być przygotowywane na wywarach warzywnych i doprawiane zawiesiną z mleka lub mąki,
– zabronione jest smażenie i pieczenie z użyciem tłuszczu,
– ograniczenie spożywania soli kuchennej,
– zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 30 – 50 g na dobę,
– ponad połowa spożywanego dziennie białka powinna być pochodzenia zwierzęcego.
Dieta wątrobowa nie jest łatwą dietą, jednak z dobrym podejściem na pewno nie jest niemożliwa. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możemy lub nie chcemy sami przygotowywać określonych posiłków, warto wybrać catering dietetyczny Warszawa, który dostosuje ofertę do naszej sytuacji zdrowotnej.