grejpfrut

Grejpfrut to owoc, który słynie ze swoich dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Mimo tak wielu korzyści dla ludzkiego organizmu, nie jest tak chętnie spożywany jak jego kuzynka – pomarańcza. Wynika to głównie z tego, że ma dość specyficzny, cierpki smak. Jednak warto się przełamać i polubić z tym owocem, ponieważ to jeden z najzdrowszych cytrusów na świecie. Jakie dokładnie korzyści wynikają z jego spożywania?

Źródło: https://www.poprostukasia.pl/grejpfrut/

Źródło witamin

Grejpfrut to owoc, który jest bogaty w witaminę C. Wystarczy zjeść jeden dziennie, żeby dostarczyć organizmowi całodniową dawkę tej witaminy. Oprócz tego dany owoc stanowi również źródło minerałów oraz związków cennych dla zdrowia, mowa tutaj o kwasie foliowym, witaminach z grupy B, witaminach E i PP, żelazie, magnezie, wapniu, pektynach oraz flawonoidach. Nie można zapominać też, że grejpfrut jest bogaty w cynk, mangan, fosfor, potas oraz błonnik.

Jakie działanie posiada grejpfrut?

Jak już wiadomo grejpfrut posiada wiele cennych właściwości. To ile korzyści w nim znajdziemy, zależy głównie od koloru jego skórki. Zatem która odmiana grejpfruta jest najbardziej wartościowa? Spośród 3 dostępnych odmian grejpfruta, czyli żółtej, zielonej oraz czerwonej, ostatnia powinna najczęściej gościć w naszym jadłospisie.

Grejpfrut to owoc, który jest nazywany bombą witaminową. A oprócz jego pysznego miąższu, wartościowa jest również skórka, która znajduje się pomiędzy skórą zewnętrzną, a miąższem. Jest ona bogata w naringinę, która posiada działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Oprócz tego dana substancja ma wpływ również na poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a dokładniej zmniejsza go. Przyśpiesza również przemianę materii.

Grejpfrut przez to, że posiada w sobie wiele witamin, często jest stosowany jako środek przeciwgrzybiczy, detoksykujący, antyoksydacyjny oraz przeciwbakteryjny. Jego spożywanie chroni organizm, przed różnego rodzaju infekcjami. Grejpfruty wykazują również właściwości przeciwmiażdżycowe, wzmacniają odporność organizmu oraz chronią nas przed sklerozą.

Grejpfruty wspomagają również odchudzanie, co jest istotną cechą, w przypadku osób na diecie. Wykazują właściwości oczyszczające organizm oraz usprawniają przemianę materii. Dany owoc posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia że mogą go spożywać także osoby, cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.

Zobacz też: http://olmik.pl/w-jaki-sposob-nalezy-pielegnowac-dlonie-w-sezonie-wiosennym/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta dla zdrowej wątroby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here