yerba mate

Kawa ma właściwości pobudzające nas do działania, ale nie można pić jej w nadmiarze. Nie ma w ty nic dziwnego, nie jest ona przecież najzdrowsza. Czym jednak możemy ją zastąpić? Rozwiązaniem problemu jest yerba mate. Czym ona jest? Skąd pochodzi? Czy jest lepsza od kawy? Jak powinno się ją pić? Sprawdźcie sami!

Przeczytaj też: https://www.plotki.pl/yerba-mate/

Yerba mate – czym jest i skąd pochodzi?

Yerba mate potocznie nazywania jest przez wiele osób herbatą, choć duża część ludzi podkreśla, że jest to po prostu napój. Składa się ona z liści i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis, St.Hillaire). Jest to drzewo występujące na terenach takich jak Argentyna, Paragwaj, Brazylia czy Urugwaj. To właśnie tam przygotowywana jest yerba, która następnie eksportowana jest na cały świat.

Czy yerba różni się od tradycyjnej herbaty? 

Tak, różni się ona przede wszystkim sposobem parzenia, a także składem. Przygotowanie yerby wygląda nieco inaczej, niż w przypadku tradycyjnej herbaty. W przypadku zwykłej herbaty wystarczy włożyć do kubka torebkę lub wsypać zioła, całość zalać wrzątkiem i gotowe. W przypadku yerby wygląda to nieco bardziej skomplikowanie.

Yerba mate jakie posada właściwości?

Wiele osób zastanawia się czy yerba jest tak naprawdę lepsza od kawy. Posiada swoją rzeszę fanów, która rezygnuje z kawy na rzecz Yerby i nie ma w tym nic dziwnego. Yerba Mater jest dużo bardziej zdrowsza, a tak samo jak kawa, albo nawet lepiej  da wam porządnego kopa. Jakie posiada właściwości?

Głównie oczyści i odżywi wasz organizm, co z pewnością zauważycie już po upływie krótkiego czasu. Świetnie sprawdzi się również dla osób zmagających się z problemami z ciśnieniem. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy Yerba Mate pobudza, ale nie powoduje drażliwości żołądka.

Jak zaparzyć Yerba Mate?

Proces parzenia jest jak to już wspomnieliśmy wcześniej trochę bardziej skomplikowany. Na początku zacznijmy od naczynia. Yerbę większość osób pije z materki lub tykwy, choć zwykła szklanka również się sprawdzi. Wsypujecie do niej około 2-3 łyżeczki suszu. 

Teraz zalewanie, ważne jest to, aby woda nie była wrząca. Idealna temperatura to 70-80 stopni. Odczekajcie kilka minut i zacznijcie pić. Dużym plusem jest to, że ten sam susz, możecie zalać aż 5-7 razy.

Zobacz też: http://olmik.pl/jak-czyscic-obuwie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here