cukier

Cukier jest jednym z najmniej zdrowych składników diety. Chodzi tutaj zarówno o cukier rafinowany, który dodawany jest wielu produktów, a nawet uznawanych za zdrowe produktów dla dzieci. Spożycie cukru w obecnych czasach jest zdecydowanie za duże. Ma to zły wpływ na nasze zdrowie. Warto więc ograniczyć spożywanie tego składnika, a przede wszystkim unikać produktów, w których cukier wymieniany jest na początku listy. Dlaczego cukier jest niebezpieczny dla naszego zdrowia? Jak przekonać się do detoksu cukrowego? Sprawdźmy to! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/cukier-ile-mozna-go-spozyc-w-ciagu-dnia/ 

Dlaczego cukier jest taki szkodliwy? 

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, należy ograniczyć dzienne spożywanie cukru, a jego dzienne spożycie nie może przekroczyć 5% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Przy standardowej diecie 2000 kalorii oznacza to, że spożycie cukru nie powinno przekroczyć 26 g. Tyle cukru znajduje się na przykład w szklance popularnego napoju gazowanego. Duże spożycie cukru może doprowadzić do rozwoju otyłości oraz w jej rozwoju dalszych powikłań.

Jakie choroby mogą dotknąć nas przy nadmiernym spożywaniu cukru? 

Cukier sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, stanów zapalnych, zmiana neurogennych, a także pogorszenie odporności. Jego wysokie spożycie jest jednym z najistotniejszych czynników, który sprzyja rozwojowi insulinoodporności, a także cukrzycy typu 2. Co więcej nadmierne spożywanie tłuszczu może prowadzić do zwiększenie ryzyka rozwoju zachorowania na nowotwory. 

Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę? 

W składzie w wielu produktów spożywczych na odwrocie często widoczna jest informacja: „węglowodany, w tym cukry…”. O czym powinna informować nas taka informacja? Pod pojęciem węglowodanów kryją się wszystkie węglowodany proste oraz złożone. Złożone są to wysokocząsteczkowych cukrów, które trawione są do glukozy, zapewniając jej stałe, ale powolne przechodzenie do krwiobiegu z przewodu pokarmowego. Oznacza to stabilny poziom glukozy oraz insuliny we krwi oraz długotrwałe uczucie sytości, a w dłuższej perspektywie doskonałą profilaktykę cukrzycy. Natomiast cukry są to węglowodany proste natychmiast trawione są do glukozy oraz powodują jej gwałtowny wzrost stężenia we krwi. Insulina w tym czasie szaleje, uczucie sytości bardzo szybko ustępuje, a także pojawia się niepohamowana ochotę na coś słodkiego. Może to doprowadzić do rozwoju insulinoodporności. 

Detoks cukrowy – jak zacząć? 

Dla wielu osób będzie to ogromne wyzwanie. Detoks cukrowy, uznawany jest za najbardziej wymagany panujące detoks. Zmiany w diecie warto jest wprowadzić stopniowo, ze świadomością, że organizm może odpowiedzieć bunt. Możemy spodziewać się za ten ból w głowy, pogorszenia stanu cery oraz osłabienia. Przy takim stanie może pojawić się również drżenie mięśni czy dekoncentracja oraz ogólne rozdrażnienie i złość. Pełen detoks trwa zazwyczaj od 10 do 14 dni, ale jeżeli wprowadzamy zmiany stopniowo, możemy dać sobie troszkę więcej czasu, żeby ułatwić każdą z nich. 

Zobacz też: http://olmik.pl/dlaczego-warto-jesc-orzechy-i-migdaly/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here