jakie właściwości ma cebula?
fot. Pexels.com

Cebula słynie z ostrego smaku, dlatego świetnie podkreśla każde danie. Spożywanie tego popularnego warzywa pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jakie prozdrowotne właściwości posiada cebula zwyczajna? 

Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/cebula-i-jej-wlasciwosci-lecznicze/

Cebula – źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy

Cebula zwyczajna to warzywo pochodzące z rodziny amarylkowatych, do której należą również czosnek, szalotka, szczypiorek czy por. Podobnie jak swoje warzywne rodzeństwo posiada wiele cennych witamin, minerałów, błonnika i związków bioaktywnych zbawiennych dla zdrowia człowieka. Cebula jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego podczas przeziębienia zaleca się picie cebulowego syropu, który jest dużym wsparciem dla układu odpornościowego podczas walki z infekcją. Warzywo zawiera także duże ilości witaminy z grupy B odpowiadające za dobry metabolizmy, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. Cebula posiada też silne przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z występowaniem wolnych rodników w organizmie. 

Zdrowotne korzyści ze spożywania cebuli

Cebula jest dobra dla serca. Warzywo jest w stanie obniżyć poziom niezdrowego cholesterolu LDL i nadmiar trójglicerydów we krwi, które mają negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Cebula zawiera tzw. kwercetynę, która skutecznie obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto warzywo pomaga zapobiec wystąpieniu zakrzepicy. 

Cebula jest również niezawodna w profilaktyce nowotworów. Jej liczne przeciwutleniacze takie jak fisetyna czy kwercetyna minimalizują ryzyko wystąpienia raka lub hamują rozwój powstałych już guzów nowotworowych. Warzywo powinni także spożywać cukrzycy lub osoby zmagające się w wysokim poziomem cukru we krwi. Związki w nim zawarte skutecznie regulują ilość cukru w organizmie człowieka. 

Mało kto wie, że cebula potrafi wzmacniać kości i zęby, przez co zapobiega między innymi osteoporozie. To amarylkowate warzywo jest również dużym wsparciem dla układu pokarmowego. Dzięki sporej zawartości włókien i probiotyków pomaga usprawnić perystaltykę jelit i wzbogacić ich florę bakteryjną.

Zobacz także: http://olmik.pl/nadmiar-wody-w-organizmie-czy-mozna-sie-przewodnic/

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZalety ośrodków uzależnień

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here