Młynek do kawy

Młynek do kawy to sprzęt niezbędny w kuchni każdego miłośnika tego napoju. Jak jednak wybrać odpowiedni model?

Niezależnie od tego, czy chodzi o profesjonalistów, czy też domowych baristów, jakość naparu zależy od wielu czynników. Najważniejszym jest rzecz jasna jakość ziaren – bez niej nie sposób zaparzyć dobrej kawy. Ogromne znaczenie ma jednak również technika przygotowania naparu. Jednym z jej kluczowych aspektów jest zmielenie ziaren. Jeśli chcecie każdego ranka cieszyć się doskonałą kawą, koniecznie powinniście zaopatrzyć się w dobry młynek do kawy. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego modelu? Odpowiedź znajdziecie w naszym nowym poradniku.

Młynek ręczny czy automatyczny? Młynek do użytku domowego – który będzie najlepszy

Wybór młynka do kawy warto zacząć od doboru rodzaju najbardziej dostosowanego do swoich potrzeb. Jeśli chodzi o sposób działania, wyróżniamy:

  • młynki ręczne: są popularnym wyborem ze względu na funkcjonalność i prostotę. Ich użytkowanie wymaga wprawdzie więcej czasu i energii, ale mogą być używane zarówno w domu oraz w podróży. Ich czyszczenie jest proste i szybkie, a koszty zakupu bardzo niskie. Młynki ręczne doskonale sprawdzają się w połączeniu metodami alternatywnymi, ale musicie przygotować się na pewne trudności z uzyskaniem odpowiedniego przemiału dla espresso;
  • młynki elektryczne: zapewniają wygodę i precyzję. Dzięki nim można szybko zmielić większe ilości ziaren, co jest szczególnie przydatne, gdy przygotowujemy kawę dla wielu osób. Są jednak zazwyczaj droższe od ręcznych odpowiedników i wymagają dostępu do sieci elektrycznej.

Młynek do kawy do ciśnieniowych lub przelewowych metod parzenia. Na co zwrócić uwagę?

Kolejna kwestia to sposób mielenia. Ze względu na konstrukcję mechanizmu odpowiedzialnego za rozdrabnianie ziaren młynki do kawy dzieli się na:

  • młynki nożowe: działają na zasadzie siekania ziaren, podobnie jak blender. Są dostępne w przystępnych cenach, ale mają kilka poważnych wad – przede wszystkim nieregularność przemiału i przegrzewanie ziaren, co odbiera kawie aromat;
  • młynki żarnowe: są bardziej zaawansowane i cenione przez miłośników kawy. W tego typu młynkach ziarna są miażdżone między dwoma żarnami, co pozwala na uzyskanie bardziej jednolitych cząstek. Pozwalają też uniknąć przegrzewania ziaren i zachować pełnię smaku.

Co do mielenia ziaren kawy? Żarna ceramiczne czy stalowe żarna? Żarna stożkowe czy płaskie

Wybierając żarnowy młynek do kawy, warto także zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane są żarna. Do wyboru macie przede wszystkim:

  • żarna stalowe: są ostrzejsze i bardziej trwałe, dzięki czemu umożliwiają precyzyjne mielenie. Często wybierane przez profesjonalistów;
  • żarna ceramiczne: ekonomiczne i wystarczające do użytku domowego. Choć mniej trwałe, zapewniają zadowalające rezultaty.

Idealny młynek do mielenia kawy. Szybkość mielenia, równy przemiał i inne parametry

Wybór konkretnego modelu powinien być uzależniony od kilku czynników. Najważniejsze z nich to:

  • metoda parzenia kawy: zastanówcie się, jaką metodą najczęściej przygotowujecie kawę. Jeśli preferujecie espresso, lepszym wyborem będzie młynek elektryczny z precyzyjnym ustawieniem grubości mielenia. W przypadku metod alternatywnych dobrze sprawdzi się zaś młynek ręczny;
  • ilość parzonej kawy: jeśli zazwyczaj przygotowujecie kawę dla większej liczby osób, bardziej wydajny będzie młynek elektryczny.

Ręczny lub elektryczny młynek do kawy – zyskaj perfekcyjnie zmieloną kawę każdego poranka

Dzięki odpowiedniemu młynkowi będziecie mogli cieszyć się pełnią smaku i aromatu, jakie oferują świeżo zmielone ziarna. Warto więc poświęcić nieco uwagi i wybrać model, który będzie idealnie dostosowany do waszych potrzeb, a jednocześnie nie wydrenuje budżetu przeznaczonego na zakup sprzętu.

 

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here