Domowe wino

Jesień rozpoczęła się na dobre i powoli odczuwamy już chłodniejsze temperatury, które czuć od razu po wyjściu z domu. Liście spadają w ogromnych ilościach i możemy być pewni, że pożegnaliśmy już lato i przyjdzie nam na nie czekać ponad pół roku. Wielu z nas myśli w takich momentach o tym, że przydało by się czymś rozgrzać i zapobiec chorobie, która lubi nas zaskoczyć w tym okresie i rozłożyć na kilka dni w łóżku. Bardzo dobrym sposobem na rozgrzanie się, jest picie wina. Nie każdy jest jego miłośnikiem, ale w małych ilościach i pite raz na czas, jest nawet bardzo zdrowe i pomaga nam w trawieniu, oraz robi porządek w układzie pokarmowym. Jak zrobić wino z winogron, gdy nie wiemy na ten temat nic, a chcielibyśmy posiąść taką wiedzę? Po pierwsze musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości owoce winogron, które będą podstawowym składnikiem naszego wina, co oczywiste. W zależności od tego jakie wino nas interesuje i jaki smak lubimy, musimy dodać pewną ilość cukru. Ja osobiście nie przepadam za mocno słodkim winem, gdyż już po kilku minutach dostaję mocnej zgagi i robię sobie tak naprawdę na złość, zamiast delektować się pysznym winem zaraz po posiłku i pomagać regulować swoje trawienie. Cukru daję więc naprawdę mało i tak wytrawne wino jest w mojej ocenie najsmaczniejsze i podejdzie do gustu największej ilości osób, którzy często są bardzo wybredni i nadmiar cukru mógłby ich odstraszyć. Kolejnym elementem, bez którego nie uda nam się zrobić wina z winogron, jest pojemnik, w którym będzie ono fermentować przez kilka miesięcy. Żeby wino było dobre i jego jakość spełniała naprawdę wszelkie normy, musimy leżakować i fermentować co najmniej pół roku. Oczywiście tanie wina, które możemy dostać prawie w każdym polskim sklepie, prawdopodobnie nie leżakują nawet miesiąca. Są to bowiem tanie napoje z dodatkiem siarczanów, który spełnia rolę rozgrzewacza. Niestety tego typu wina szybko psują nerki i wątrobę i mimo, że robi się po nich od razu błogo, to z pewnością picie w większych ilościach nie skończy się dla naszego zdrowia najlepiej. Wracając więc do domowego wina, gdyż to na nim się skupiamy, powinniśmy przygotować jak największy szklany pojemnik, w którym będziemy je przechowywać. Możemy je bez problemu kupić w sklepach specjalistycznych, a najlepszą opcją zakupu, będzie zdecydowanie zamówienie przez internet. Zapłacimy grosze za kuriera, a produkt zostanie nam wysłany i profesjonalnie zapakowany przez firmę, w której będziemy dokonywać zamówienia. Dzięki temu unikniemy podczas transportu rozwalenia naszego szklanego pojemnika, w którym wino powinno leżakować i fermentować. Gdy będziemy mieć już wszystkie składniki, oraz dodamy drożdże, powinniśmy się uzbroić w dość dużą cierpliwość i poczekać kilka miesięcy. Nie na darmo w świecie funkcjonuje przysłowie, że ktoś starzeje się jak wino. Mówimy tak wtedy, gdy dana osoba nie zmienia się zbytnio wraz z upływem czasu i pozostaje długo w dobrej formie. Z winem jest tak samo, więc im dłużej potrzymamy je w szklanym pojemniku, tym lepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here