Zdrowe posiłki mogą być równocześnie bardzo smaczne. Jednak powinniśmy skupić się na odpowiednim doborze poszczególnych produktów. Niemal każde danie możemy przygotować w odrobinę ulepszonej wersji. Warto skupić się tu na dużej ilości warzyw. Mimo małej kaloryczności są bardzo bogate w witaminy minerały. Zapobiega to powstawaniu ewentualnych niedoborów. Szczególnie jeśli mieszamy ze sobą dużą ilość gatunków. Mamy wtedy gwarancję, że pozyskujemy składniki ze wszystkich grup. Przekłada się to na stopień odżywienia organizmu. Istotne jest jednak, aby kontrolować podaż poszczególnych związków. Nawet przy właściwym przygotowywaniu posiłków możemy coś przeoczyć. Z tego powodu należy zapisywać poszczególne potrawy. Da nam to możliwość przeanalizowania ich składu. Jednak nie należy ograniczać się do jednego dnia. W jego obrębie może dojść do odchyleń jeśli chodzi o podaż witamin i minerałów. O wiele ważniejsza jest tu dłuższa perspektywa. Uznaje się, że najlepiej jest bilansować jadłospis tygodniami. Mamy wtedy szansę na wyrównanie poszczególnych wartości bez zbędnego zmieniania składu posiłków. Warto planować to z wyprzedzeniem. Dzięki temu znacznie łatwiej dobierzemy do siebie składniki i sprawimy, że stworzą spójną całość. Jednak poza witaminami są również inne związki, na które powinniśmy zwracać uwagę. Makroskładniki odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Jest to podstawowy podział substancji odżywczych. Większość kalorii w diecie człowieka pochodzi z węglowodanów. Z tego powodu mają największy udział w całym jadłospisie. Zazwyczaj pozyskujemy je z warzyw i owców. Jednak znajdują się niemal w każdym produkcie. Szczególnie bogate w nie jest oczywiście pieczywo. Produkty zbożowe mogą być tu idealną bazą dla innych produktów. Jest to najszybszy sposób pozyskania substratów energetycznych. Z tego powodu poleca się je szczególnie po intensywnym wysiłku. Są dość szybko rozkładane w organizmie i wykorzystywane. Kolejnym makroskładnikiem jest tłuszcz. Musi znajdować się w naszej diecie w wymaganej ilości, ponieważ wpływa na funkcjonowanie całego ciała. Poszczególne układy potrzebują go do wielu reakcji metabolicznych. Równocześnie odgrywa znaczącą rolę w produkcji hormonów. Przez to ma udział w kontrolowaniu wszystkich procesów. Należy dbać, aby znajdował się w każdym posiłku. Wiele witamin wymaga obecności tłuszczy, aby wchłonąć się w jelitach. Z tego powodu warto sięgać po różne źródła tego składnika. Dobrym pomysłem jest znalezienie sposobu na to, jak jeść awokado. Jest to bardzo wygodny w użyciu produkt. Mamy wiele możliwości włączenia go do diety. Możemy wykorzystywać je jako składnik sałatek. Jedak równie dobrze sprawdzi się jako zamiennik masła lub innych past stosowanych na kanapki. W połączeniu z warzywami będzie smakowało idealnie. Kolejnym ważnym składnikiem są białka. Jednak tu powinniśmy pilnować proporcji poszczególnych aminokwasów. Muszą być dostarczane w odpowiedniej ilości. Idealnym rozwiązaniem jest wykorzystywanie w jadłospisie jajek w różnej formie.