Dopasowanie diety

Planując odchudzanie powinniśmy odpowiednio obliczyć nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Od tego zależy właściwie każdy szczegół diety. Na tej wartości musimy opierać się każdego dnia. Z tego powodu warto wykorzystywać bardzo dokładne wzory, które uwzględniają wiele zmiennych. Da nam to rzeczywisty obraz potrzeb całego organizmu. Wpłynie to również na uzyskiwane rezultaty. Przy odchudzaniu niezbędny jest deficyt. Tylko w taki sposób jesteśmy w stanie zmusić ciało do spalania tkanki tłuszczowej. Warto jednak dbać, aby ograniczenia nie były wprowadzane zbyt gwałtownie. Znaczne zmiany mogą przenieść przeciwne efekty. Szczególnie jeśli nieprawidłowo rozplanujemy je w czasie. Kluczowa jest tu ostrożność. Warto obniżać kalorykę co tydzień lub nawet dwa. Pozwoli nam to przebrnąć bardzo płynnie przez cały proces. Równocześnie damy sobie czas na dostosowanie. Metabolizm musi dopasować się do nowych warunków. Tylko w ten sposób uzyskamy zadowalający efekt i rozpocznie się spalania materiału zapasowego. Należy jednak pamiętać, że musi być to stale obniżane. Z tego powodu niezbędne są regularne zmiany, które będą wprowadzane do jadłospisu. Dysponując konkretnymi wartościami możemy rozpocząć planowanie poszczególnych posiłków. Należy jednak pamiętać, że nie ma znaczenia, ile kalorii na śniadanie zjemy. Istotne jest jedynie, aby trzymać się dobowego zapotrzebowania. Możemy ograniczyć się nawet do kilku godzin jedzenia w ciągu dnia. Zależy to jedynie od naszych potrzeb oraz preferencji. Mitem jest, że konieczne jest rozplanowanie tego na pięć posiłków. Z perspektywy metabolizmu nie ma to żadnego znaczenia. Z tego powodu warto wsłuchać się w nasze indywidualne potrzeby i na tej podstawie określić co sprawdzi się u nas najlepiej. Będzie to również pomocne w wytrwaniu w postanowieniach. Należy jednak dbać, aby wszystkie przygotowywane przez nas dania były pełnowartościowe. Oznacza to, że muszą znajdować się w nich trzy grupy makroskładników. Przełoży się to na stopień wykorzystywania zawartych w nich związków. Niektóre witaminy potrzebują obecności tłuszczy, aby zostać prawidłowo przyswojone. Musimy o tym pamiętać nawet jeśli robimy zwykłą sałatkę. Jednak nie oznacza to, że musimy sięgać po bardzo kaloryczne sosy lub mięsa. O wiele zdrowszym rozwiązaniem będzie wykorzystywanie naturalnych olei tłoczonych na zimno. Staną się idealnym uzupełnieniem diety. Równocześnie są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Warto dbać, aby wybierane przez nas produkty miały jak największą ilość witamin i minerałów. Wiele gotowych potraw jest specjalnie wzbogacanych. Szczególnie częste jest to w przypadku nabiału. Z tego powodu warto wykształcić w sobie nawyk czytania etykiet. Pozwoli nam to ocenić jakość produktu oraz odpowiednio dopasować go do naszych potrzeb. Równocześnie unikanie zbędnych ulepszaczy i szkodliwych substancji będzie o wiele prostsze. Białka znajdujące się w naszej diecie powinny być pełnowartościowe. Najlepiej sprawdzą się tu oczywiście jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *