Dieta sportowców

Planowanie budowy masy mięśniowej nie jest wcale łatwym zadaniem. Niezbędna od tego jest przynajmniej podstawowa znajomość procesów jakie zachodzą w organizmie. Ogromną rolę odgrywa oczywiście dieta. Jednak musi być połączona z prawidłowym planem treningowym. Tylko wtedy przyniesie oczekiwane rezultaty. Musimy o to zadbać i patrzeć przyszłościowo. Ciało potrzebuje czasu, aby przyzwyczaić się do nowych warunków. Z tego powodu wszelkie zmiany nie mogą być zbyt drastyczne. Warto płynnie przejść przez cały proces i odpowiednio dostosowywać się do kolejnych etapów. Określenie kaloryki całego jadłospisu jest koniecznością. Jednak należy pamiętać, że będzie to ulegać zmianie wraz z czasem. Wszelkie wahania wagi będą modyfikować tą wartość. Z tego powodu warto regularnie obliczać nasze dzienne zapotrzebowanie. Pomocne przy tym będą specjalne wzory, które uwzględniają dużą ilość zmiennych. Da nam to wgląd w ogólne potrzeby organizmu. Rozgranicza się okres masy i redukcji. Uznaje się, że jest to niezbędne do prawidłowego budowania mięśni. Jednak warto pamiętać czym charakteryzują się te etapy. W zależności od tego zmianie ulegać powinna ogólna kaloryka. W celu przytycia musimy zwiększać dzienne spożycie. Należy dokładnie tego pilnować. Nawet przy problemach z większymi posiłkami nie musimy się poddawać. Wystarczy, że zwiększymy ilość produktów płynnych. Może być to wybawieniem szczególnie przy dużej kaloryce jadłospisu. W celu schudnięcia należy ograniczać tą wartość. Niezbędne jest wtedy pobudzenie organizmu do spalania nagromadzonych zapasów. W ten sposób zmniejszona zostanie ilość tkanki tłuszczowej. Wpłynie to na lepszą widoczność mięśni oraz bardziej wyraźne ich zarysowanie. Często wprowadza się to przed zawodami lub innymi istotnymi okazjami. Jednak warto kontrolować, ile tłuszczu na redukcji spożywamy. Ich zbyt duża ilość może znacznie utrudniać zachowanie niskiej kaloryki. W takim przypadku warto ograniczyć je do minimum. Jednak niewielka dawka jest konieczna. Szczególnie jeśli zależy nam na zachowaniu układu hormonalnego w dobrej kondycji. Zamiast tłuszczy możemy wprowadzić do diety większą ilość roślin. Charakteryzują się mniejszą kalorycznością przy stosunkowo dużej objętości. Dzięki temu znacznie lepiej zaspokajają głód i wypełniają żołądek. Wpływa to na odczuwanie sytości. Nawet przy niewielkim zapotrzebowaniu kalorycznym możemy chodzić najedzeni. Będzie to idealne na końcowe etapy redukcji. Równocześnie mamy pewność, że dostarczamy niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Przekłada się to na kondycję ogólną organizmu. Warto dbać, aby nie dochodziło do pojawienia się jakichkolwiek niedoborów. Mogłyby być bardzo groźne i nieść ze sobą liczne konsekwencje. Wiele ze skutków jest niemal nieodwracalnych. Z tego powodu lepiej jest zapobiegać taki sytuacjom. Zachowanie różnorodności w diecie bezie tu bardzo pomocne. Warto sięgać po wiele gatunków warzyw i owoców. Zyskujemy wtedy pewność, że dostarczmy witaminy ze wszystkich grup w wymaganych dawkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *